Každý dospělý člověk s nejvyšší pravděpodobností již někdy v životě zažil kocovinu. Tento stav vzniká po nadměrném požití určitých látek, nejčastěji se kocovina spojuje s alkoholem, který se v naší společnosti užívá často v opravdu hojné míře. Výzkum zatím žádnou „kocovinu po kratomu“ neprokázal, mnoho uživatelů však tvrdí naprostý opak.

Existuje tedy kocovina po kratomu? Máme nějaké možnosti, jak se jí případně vyvarovat? Známe nějaký zaručený „vyprošťovák“? Pojďme si tyto otázky zodpovědět!

Odpovědi naleznete v následujících řádcích!

bolest hlavy po kratomu

Co může způsobit kocovinu po kratomu?

Jak jsme již zmínili, žádný klinický výzkum na toto téma zatím neproběhl, budeme tedy vycházet pouze z domněnek a zkušeností uživatelů, kteří si tímto stavem prošli. Stejně jako u alkoholu, i v případě kratomu existují faktory, které mohou následné stavy po užití kratomu zhoršit:

  • Dehydratace
  • Předešlá bolest hlavy
  • Konzumace kratomu nalačno
  • Nedostatek spánku

Dále se mluví také o faktorech specifických pro byliny tohoto typu, mezi ně řadíme například:

  • Užívání kratomu současně s alkoholem nebo jinými podobnými látkami
  • Vysoké dávky sedativních kmenů
  • Míchání dvou sedativních kmenů jedné barvy žil
  • Dlouhodobé pravidelné užívání kratomu bez rotace kmenů
  • Kontaminivaný nebo nekvalitní kratom
listy kratomu v lese

Příznaky

Uživatelé se s tímto problémem setkávají relativně často a většina z nich popisuje tento stav stejně, jako když den zpět vesele popíjeli alkohol. Hlavní příznaky kocoviny po kratomu:

  • Bolest hlavy
  • Únava
  • Suchá ústa
  • Nevolnost 
  • Průjem
  • Úzkost
  • Změny nálady 
  • Ztráta chuti k jídlu

Můžeme tedy pozorovat, že příznaky jsou opravdu de facto totožné s těmi po užití alkoholu. U alkoholu dochází k dilataci krevních cév, což má za následek právě výše zmíněné vedlejší účinky. U kratomu se vědci zatím bez výsledku pokouší nalézt příznaky takto podobné klasické kocovině, avšak prozatím žádné převratné výsledky neobjevili. 

I přes tyto podobnosti jsou zde i zásadní rozdíly, mezi které řadíme ku příkladu vliv na kognitivní funkce člověka, které dokáže kocovina po užití alkoholu ovlivnit. Dále také narušuje srdeční frekvenci a soustředění. S podobnými účinky se druhý den po užití kratomu uživatelé nesetkávají. 

Jak dlouho trvá?

Většina dotazovaných uvedla, že tento stav u nich probíhá přibližně 24 hodin. Délka však závisí nejen na množství, ale také na kvalitě a dalších faktorech. Většina z podobných stavů je v případě kratomu pravděpodobně způsobena nedostatkem pitného režimu v daném časovém období. Dalším doporučením jsou potraviny bohaté na bílkoviny a odpočinek, ať už aktivní nebo například relaxace u poslechu hudby nebo sledování televize. 

Nejlepším lékem je však přirozený tok času, který dokáže vyřešit naprostou většinu lidských problémů. Proto se mnoho z dotazovaných také pokouší spát, aby případné nepříjemnosti obešli obloukem. Tímto se mohou vyhnout metabolickému procesu vstřebávání rostliny, který bývá při nedodržení dávkování značně nepříjemný. 

Existuje však také možnost, jak se kocovině po kratomu vyhnout takřka úplně. Iděální je vymezení konzumace pravidelnými, avšak menšími dávkami. Důležité je také získávání kratomu z důvěryhodného zdroje. Pokud se u vás kocoviny objevují pravidelně, je na čase zvážit svou spotřebu a snížit ji. Dále je samozřejmostí, že byste neměli kombinovat kratom s alkoholem nebo jinými omamnými látkami, jelikož toto jednání může mimo kocoviny vést také k mnohem vážnějším vedlejším účinkům. 

Rozdíl mezi abstinenčními příznaky a kocovinou po kratomu

Hlavním rozdílem mezi těmito dvěma stavy je načasování předchozí dávky. Kocovina se objevuje hned následující den po posledním užití, u abstinenčních příznaků se jedná o mnohem komplexnější proces. 

Akutní účinky kocoviny se objevují v důsledku určených faktorů a nadměrné dávky při jedné příležitosti. Odvykání je mnohem delší a náročnější proces, kterému se musí daná osoba postavit. 

Ideální je vedení deníku, ve kterém budete mít užívání kratomu zapsané a naprosto pod kontrolou. Dokážete tak jednoduše zjistit, co konkrétně způsobuje ve vašem případě vedlejší účinky a dokážete tak vypracovat plán pro nejideálnější způsoby užívání. 

Dále musíme také zdůraznit, že podobně jako u alkoholu, i u kocoviny způsobené kratomem můžeme u každého člověka předpokládat lehce odlišné vedlejší účinky. 

tablety a kratom prášek na stole

Příznaky abstinenčního syndromu

Nyní krátce odbočíme a uvedeme si příznaky abstinenčního syndromu:

  • Nevolnost 
  • Břišní křeče
  • Bolest svalů
  • Problémy se spánkem
  • Průjem
  • Problémy s viděním
  • Rozšířené zornice
  • Návaly horka doprovázené pocením
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Horečka
  • Časté změny nálad (například úzkostné nebo podrážděné stavy)
sklenice vody v ruce

Jak se z kocoviny po kratomu dostat?

Pojďme si rozebrat, jak se co možná nejrychleji dostat z kocoviny po kratomu a vrátit se rychle do každodenního režimu:

Pitný režim

Obecně se považuje voda za jednoho z nejlepších pomocníků při jakémkoli problému. U kocoviny to platí dvojnásobně. Podpora metabolismu a doplnění tekutin jsou naprosto základní faktory, jak se kocoviny zbavit. Díky zrychlení procesu metabolizace se toxiny z našeho těla dostávají mnohonásobně vyšší rychlostí. 

Co dokáže pitná voda?

  • Pomáhá při bolestech hlavy
  • Zastavuje pocity nevolnosti
  • Snižuje pravděpodobnost průjmu
  • Potlačuje sucho v ústech
  • Snižuje svalové křeče

Lékaři běžně doporučují pít dostatek tekutin. V tomto případě se nebojte vypít například o sklenici čisté vody navíc, může vám to jen prospět. Dále se v této situaci doporučují různé nápoje s obsahem elektrolytů.

listy kratomu v lese

Dostatek jídla

Pokud naplno pocítíte nevolnost, určitě na jídlo myslet nebudete. Po jejím odstoupení byste však měli sáhnout po nějaké potravině s vyšším obsahem bílkovin. Jako ideální se mohou zdát například vařená vejce, maso nebo mléčné výrobky, které mají také dostatečný obsah bílkovin. 

Spánek

Jedním z nejjednodušších a také nejúčinnějších tipů na tomto seznamu je také spánek. Tímto způsobem se můžeme vyhnout nepříjemným stavům, které nastávají během metabolizace kratomu. 

Odpočinek

Často se také uživatelé kratomu zaměřují na odpočinek, který stavy spojené s nepříjemnou kocovinou dokážou také potlačit. Doporučuje se například ležet se studeným obkladem na čele a odpočívat. Chlad dokáže stáhnout krevní cévy a snížit neurotransmise bolesti směrem do našeho mostu. 

Cvičení

I když můžete cítit únavu, naprostý opak odpočinku vám dokáže také pomoci. Ať už lehké cvičení, procházka nebo dokonce domácí práce vám mohou pomoci uvolnit endorfiny, které vám dodají potřebnou energii k překonání samotné kocoviny. 

Volně prodejné léky

Pokud se jedná o zvlášť nepříjemnou, a hlavně akutní situaci, vyhledávají někteří z uživatelů také pomoc právě mezi volně prodejnými léky. Buďte však opatrní, i mnoho z volně prodejných léků nám dokáží spíš přitížit nežli pomoci. 

Dá se kocovině po kratomu vyhnout?

V závěru tohoto článku se budeme věnovat tomu, jak se naprosto tomuto nepříjemnému stavu po užití kratomu vyhnout. Určíme si základní principy, kterými byste se měli řídit při užívání kratomu. 

Pijte hodně vody

Zmiňujeme to již po několikáté, avšak jedná se opravdu o naprostý základ a klíč k pozitivní zkušenosti s kratomem. Společně s kocovinou se můžeme díky pitnému režimu vyhnout i samotným vedlejším účinkům kratomu. 

Nemíchejte alkohol s kratomem

I když „na papíře“ může vypadat spojení těchto dvou látek naprosto fantasticky, opak je pravdou. V jednom z předchozích článků jsme se tomuto problému věnovali více, avšak je opravdu důležité tuto radu zdůrazňovat. Mixování alkoholu a kratomu je velice nebezpečné na čemž se shodují také všichni lékaři. 

nabírání vody do kelímku z trubky

Hlídejte si množství kratomu, které užíváte

V případě, že si vytvoříte a pevně dodržujete zadanou rutinu, pravděpodobně se vyhnete všem vedlejším účinkům. Tímto zabráníte vzniku závislosti anebo podání vyšší dávky. Tímto odchýlením byste se totiž mohli dostat právě k nepříjemné kocovině. Pro správné nastavení rutiny je ideální neužívat kratom více než jednou denně. Pokud chcete užívat více dávek, je ideální dodržovat mezi nimi časový rozestup minimálně 6-8 hodin. 

Pokud přecházíte mezi různými kmeny, vždy byste měli začínat na nižších dávkách a dostat se postupně na samotnou účinnou dávku. Předpokládá se, že kmeny s vyššími sedativními vlastnostmi mají vyšší pravděpodobnost způsobení kocoviny po kratomu.

Dodržování zdravé stravy

Nejen, že dodržováním zdravé stravy dokážete pomoci vašemu tělu, dokonce se tímto způsobem můžete částečně vyhnout nepříjemným stavům spojeným s kocovinou po kratomu. Pokud kratom užijete po vydatném jídle, jeho vstřebávání se zpomalí a samotný účinek bude vyváženější a pozitivnější. 

Konečný verdikt

Ať už je to s kocovinou kratomu jakkoli, uživatelé mají jasno. Nyní máte potřebné znalosti, jak si s ní poradit nebo se jí naprosto vyvarovat. V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat a nezapomeňte navštívit náš blog, kde se dozvíte mnoho informací o kratomu a kanabinoidech, které mohou být také velice prospěšným artiklem, co se alternativních způsobů týče. 

kratom prášek a tablety na stole

Potřebujete pomoci?

Pokud Vám cokoliv není jasné a/nebo chcete s výběrem poradit, napište nám prosím dolů do komentářů pod příspěvkem, přes kontaktní formulář nebo nám napište dotaz na e-mail info@miralecbd.cz. Děkujeme.

listy cbd konopi na bilem pozadi

Náš tip: Podívejte se na mapu značkových prodejen konopí Miracle CBD, kde máte jedinečnou možnost konzultovat Vaše potřeby s odborně zaškolenými pracovníky z našeho týmu. Všechny produkty máme skladem, proto nemusíte čekat na doručení kurýrem a výrobky si odnesete domů ještě tentýž den. Přinášíme Vám bezkonkurenčně nejlepší CBD, HHC i kratom již od roku 2020!

Prodejna Ml. Boleslav – Železná 162 | Prodejna J. Hradec – Masarykovo nám. 1

Prodejna cbd hhc kratom vyloha miracle cbd zázračné konopí

Autor článku: Matěj Bína

Zdroj: https://www.kratomcountry.com/blog/kratom-hangover

UPOZORNĚNÍ: Produkty z konopí a kratom jsou výhradně určené ke sběratelským, průmyslovým a technickým účelům. Případně k dalšímu prodeji a zpracování. V žádném případě nejsou určeny ke konzumaci, inhalaci ani kouření! Popisované účinky mají ryze informativní charakter. Společnost Miracle CBD neschvaluje, ani jiným způsobem nepodporuje, zneužívání a prodej psychotropních a omamných látek!

Doporučené příspěvky