V dnešní době se stále více lidí pokouší vrátit k přírodním způsobům léčby a vyhledávají alternativy k různým komerčně prodávaným medikamentům. Jak však kratom a ašwagandha fungují společně a jaké zaujímají ve světě alternativní medicíny místo?  

Nejeden z vás již slyšel o účincích kratomu na mnoho problémů každodenního života. Ašwagandha se do podvědomí běžné populace začala naplno dostávat také až v posledních letech. Je proto na místě, abychom Vás informovali o trendech v užívání těchto látek. 

Pojďme si vše přiblížit!

prášek ašwagandha v misce a na lžíci

Co je to kratom?

Jedná se o stále omílané téma, avšak je velice důležité znát alespoň základní informace, než se kratom rozhodnete užívat. Mitragyna speciosa, jak zní jeho latinský název, je strom, který pochází ze států jihovýchodní Asie, jmenovitě převážně Indonésie, Thajsko, Malajsie nebo Myanmar. V jeho rodišti se již po staletí využívá pro jeho stimulační a sedativní účinky. Do celosvětového podvědomí se však dostal až v posledních letech, kdy si jej oblíbili uživatelé z Evropy a USA, kde je v dnešní době nejpopulárnější. 

Listy stromu Mitragyna speciosa domorodci využívají ve formě kouření nebo žvýkání, do našich končin se dostaly listy ve většině případů jako nadrcený prášek nebo kapsle. Alkaloidy v kratomu jsou pro tuto látku specifické a právě ony vytvářejí celou paletu účinků, které kratom nabízí. Pro listy biaku, jak je kratom také označnován, je typická hořká a zemitá vůně a chuť, která je mimo to také velice výrazná a snad každý uživatel si ji zapamatuje. 

Velice vyhledávaným artiklem je hlavně díky svým účinkům, které sahají od stimulace až po sedaci, zlepšení psychické pohody, snížení bolesti nebo pomoc se spánkem. Díky této rozmanité paletě účinků si tuto látku oblíbila opravdu značná část jihovýchodní Asie a v dnešní době také západněji ležící země i přesto, že je v několika zemích Evropy dokonce zakázaný. 

listy kratomu v lese

Účinky kratomu

Jak jsme již zmínili, účinků kratomu je celá řada a jelikož je každý člověk individualita, nemůžeme ani při stejné dávce očekávat stejné účinky. Existují však některé hlavní znaky, které byste měli znát, než se do prozkoumávání biaku pustíte:

Nízké dávky

V případě zeleného a bílého kratomu můžeme při nízkých dávkách pocítit účinky velice podobné například kávě, avšak bez pověstné „roztěkanosti“, kterou může kofein ve větším množství způsobit. Stimulace, soustředění a zlepšení nálady jsou jedny z hlavních efektů při tomto způsobu dávkování. U červené barvy žil můžeme očekávat v nízkých dávkách již zmiňované zlepšení nálady a mírnou svalovou relaxaci. 

Vyšší dávky

U vyšších dávek se nejčastěji uvádí uklidňující a euforické pocity, které přímo vybízejí k relaxaci. Vyšší dávky kratomu se používají také při akutní bolesti nebo před spaním, jelikož prokazatelně zlepšují spánkový cyklus. 

Co o kratomu říká věda?

Stále ještě probíhá mnoho výzkumů na toto téma a neustále se dozvídáme nové a nové informace. Velká část získaných znalostí také pochází z průřezových studií mezi uživateli tohoto artiklu. Pojďme si uvést některé z hlavních podložených informací:

Snížení stresu

Zkoumání na zvířatech potvrdilo, že zkoumané myši vykazovaly nižší hladiny stresového hormonu po konzumaci mitragyninu (hlavní alkaloid v listech Mitragyna speciosa). 

Zmírnění bolesti

Kratom dokáže dle dosavadních zjištění snížit u uživatelů hodnotu vnímané bolesti, často se uvádí, že tento stav může trvat až několik hodin. Mnoho z uživatelů i vědců účinky kratomu v tomto ohledu srovnávají s opioidními léky na předpis, které vykazují mnohem závažnější a nebezpečnější vedlejší účinky. 

Pomoc při abstinenčním onemocnění

Studie z roku 2008 prokázala, že kratom dokáže snížit intenzitu abstinenčních příznaků dokonce více, než testované léky na předpis. 

Na další studie netrpělivě čekáme. Již teď však musíme konstatovat, že využití kratomu v těchto oblastech lidských problémů by mohlo být v budoucnosti jednou z hlavních možností alternativních metod. 

Užívání kratomu

Mnoho uživatel se pro kratom rozhoduje právě pro jeho velice rozmanité účinky. Jeho účinky můžou lidé pocítit v horizontu 2-6 hodin, což značí také velkou možnost využití. 

Stimulační dávky se využívají například před tréninky nebo během víkendových večerů, jelikož nás dokáží nabít energií a navodit příjemný stav mysli. V žádném případě byste však kratom neměli míchat s alkoholem, jelikož tato kombinace skrývá mnoho vedlejších účinků, které stále ještě nebyly zcela ověřeny a pospány. Dalším z využití těchto látek může být například mikrodávka před prací nebo studiem, jelikož se vám díky kratomu může zvýšit produktivita. 

Naproti tomu užívání vyšších dávek je ideální pro relaxaci po práci nebo na volné víkendové odpoledne. Mírné euforické stavy podpoří celkový dojem z relaxace a posunou ji ještě dál. 

V případě vyšších dávek se často setkáváme s uživateli, kteří využívají kratom jako alternativu metody k potlačení bolesti nebo ke zlepšení spánku. Studie na toto téma jsou stále ještě v plenkách, avšak zkušenosti uživatel hovoří jasně.

Co se týče bezpečnosti, největším „strašákem“ je skutečnost, že podle znalců může na kratomu velice rychle vznikat závislost a boj s ní je poté velice náročný. Je proto důležité, abyste měli dávkování kratomu vždy pod kontrolou a užívali nejmenší účinné dávky. Mimo to může kratom reagovat s některými léky, proto se vždy ujistěte u svého lékaře, zdali je jeho užívání pro vás bezpečné. 

Další vedlejší účinky se projevují většinou pouze po podání nepřiměřené dávky kratomu a do několika hodin vymizí. 

Co se užívání týče, na našem trhu se nejčastěji setkáte s práškem, tabletami nebo kapkami, proto je i jeho užívání velice rozmanité a každý z uživatelů se může rozhodovat podle své preference. 

kratom prášek v misce a rozsypané tablety kratomu

Co je ašwagandha?

Jedná se o stálezelený keř, který pochází z Indie, Středního východu nebo některých částí Afriky. Latinsky se pak setkáme s označením Withania somnifera, což můžeme překládat také jako „indický ženšen“ nebo „zimní třešeň“. V několika publikacích jej také přezdívají jako „vůně koně“, což odkazuje na jeho účinky a jeho specifikou vůni. 

Plody tohoto keře jsou konzumovatelné oranžovo-červené bobule. Kořeny tohoto keře jsou hořké a jsou stejně jako kratom bohaté na alkaloidy. Užívání tohoto keře se datuje až několik století zpět, kdy jej domorodci začali využívat pro jeho léčebné účinky. 


Ašwagandha byla jednou z hlavních bylin ajurvédy, což je tradiční přírodní léčitelství z Indie. Mezi popsané účinky můžeme uvést například zvýšení soustředění, energie a uvolnění psychického napětí. Mimo to ji využívali k udržování dlouhodobého fyzického a psychického mládí. 

Současná medicína by tuto rostlinu řadila mezi adaptogeny, jelikož zvyšuje odolnost organismu a pomáhá dodržovat homeostázu našeho těla. 

V domorodých zemích se většinou vařil čaj z kořenů tohoto keře. Na náš trh se dostal ve formě tablet nebo prášku. Co se týče doby užívání, většinou jej uživatelé užívají ráno nebo večer. Proč tomu tak ale je?

Pojďme si přiblížit, proč lidé užívají ašwagandhu!

rostlina ašwagandhy

K čemu se používá?

Většina uživatelů vyhledává produkty s ašwagandhou primárně kvůli boji se stresem, únavě a problému se spánkem. Podle některých aktuálních zjištění má totiž ašwagandha neuroprotektivní a protizánětlivé účinky. Tímto způsobem dokáže pomoci v celé řadě dalších problémů, které například záněty způsobují. 

Z dosavadních studií je jich pouze malé množství klinických a prověřených na lidech, avšak toto uvádějí dosavadní výzkumy:

Hodnota stresu

Výsledky studie z roku 2000 naznačují, že ašwagandha vykazovala podobné vlastnosti jako lék Lorazepam, který se využívá pro léčení následků stresu. Lidé užívající aěwagandhu vykazovali také nižší hladinu stresového hormonu kortizolu. 

Kvalita spánku

Další z výzkumů naznačuje, že účinky této rostliny dokáží pomoci s nespavostí a běžnou relaxací. Pravděpodobně tyto účinky souvisejí právě s odbouráváním stresu. 

Snížení bolesti během artritidy

Ašwagandha dle dosavadních zjištění dokáže pravděpodobně zabránit přenosu signálu bolesti do centrálního nervového systému. Tato skutečnost v kombinaci s protizánětlivými účinky dokážou velice usnadnit život lidem trpícím revmatoidní artritidou. 

sportující muž držící se za bolavé koleno

Zlepšení duševního zdraví

Dokonce se v jedné studii uvádí, že dokázala ašwagandha pomoci s psychickým napětím u osob trpících schyzofrenií. Další zjištění dokládala také na pomoc s řešením problémů kognitivních poruch, které byly způsobeny bipolární poruchou. 

Zlepšení zdraví srdce

V roce 2015 výsledky jedné ze studií naznačily zlepšení funkce srdce díky zlepšení respirační vytrvalosti. Mimo jiné by se mělo po užívání ašwagandhy mnoho dalších problémů se srdcem spojených. Uveďme si například snížení krevního tlaku, cholesterolu nebo bolesti na hrudi. 

Snížení vývoje onemocnění 

Další ze studií v roce 2015 naznačila také určitý vliv ašwadandhy na vývoj Huntingtonovy, Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Ašwagandha dokáže chránit spojovací cesty do mozku, díky pomalejšímu ochabování proto dokáží zamezit rychlejšímu postupu těchto onemocnění. 

Zvýšení testosteronu a mužské plodnosti

V návaznosti na protizánětlivé schopnosti se u starších mužů užívajících ašwagandhu projevilo snížení plodnosti až o mnoho déle než u subjektů, kteří tento doplněk neužívali. Dále také jsou známy důkazy o zvýšení plodnosti mužů s problémy s nízkou koncentrací nebo pohyblivostí spermií. Dále se hovoří také obecně o zvýšení hladiny testosteronu, avšak toto tvrzení zatím nebylo vědecky potvrzeno.

žena stojí v kuchyni a uklidňuje se

Zlepšení kognitivního fungování

U osob užívajících ašwagandhu bylo pozorováno zlepšení paměti, zpracování informací a zlepšila se také jejich pozornost a soustředění na danou činnost. 

Toto je pouze krátký výčet těch nejznámějších a nejpozorovanějších benefiů, avšak pokud byste se vrhli na studium účinků ašwagandhy, pravděpodobně byste nalezli mnohé další informace o tom, na jaké veškeré problémy byste ji mohli využít. 

Výhody ašwagandhy

I když se vám může zdát předchozí výčet velice obsáhlý, pokud byste sledovali podobně konkrétně jakoukoli jinou bylinu z asijských zemí, pravděpodobně byste se dostali na výčet velice podobných účinků i u ní. Čím však se tato bylina odlišuje od všech ostatních?

Informace

Jedná se o relativně dobře prozkoumanou a po desetiletí využívanou rostlinu. Její účinky jsou jemné a jedná se o bezpečnou bylinu, která nevykazuje takřka žádné vedlejší účinky. Uživatelé se setkávali pouze se zažívacími problémy, které však po změně dávkování odezněly. 

I když je ašwadandha naprosto bezpečná pro běžnou populaci, jejímu užívání by se měly vyhnout těhotné ženy a osoby užívající předpisové léky. Nikdy také není od věci kontaktovat v případě nejasností svého ošetřujícího lékaře. 

tablety ašwagandhy na tmavém stole

Dostupnost

Doplňky stravy s touto bylinou se prodávají naprosto běžně v lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou. Užívat se může až několikrát denně, většinou v blízkém intervalu konzumace jídla. Lidé v tomto ohledu naleznou správné dávkování přímo podle jejich preferencí. 

Rychlost účinků

Na rozdíl například od kratomu, účinky této byliny se dostavují se značným zdržením. Uživatelé začínají pociťovat účinky užívání až po prvním celém měsíci užívání. 

Podobnosti ašwagandhy a kratomu

Staletí užívání 

Není tomu tak celosvětově, avšak v domorodých oblastech se obě tyto rostliny využívaly pro tradiční medicínu již pod dlouhá staletí. Jelikož se využívají po takto dlouhou dobu, můžeme si být jisti, že jejich původní uživatelé k jejich využívání jistě měli důvod. 

Alkaloidy

V obou případech nalézáme ve složení vysoký obsah alkaloidů, které prokazatelně ovlivňují naše fyzickou a psychickou pohodu. V současné době se vědci snaží veškeré tyto alkaloidy podrobně popsat a zjistit, jak přesně na naše tělo fungují a jak bychom z toho mohli benefitovat. 

listy stromu Mitragyna speciosa

Odbourávání stresu

V dnešní době vnímáme stres jako jeden z hlavních faktorů ovlivňujících kvalitu života každého z nás. V moderním světě se snaží se stresem bojovat velká část populace a často vyhledávají pomoc právě v alternativních přírodních metodách. V této oblasti se zdá jak kratom, tak ale i ašwagandha velice účinnými. 

Zemité a hořké příchutě

Rostliny se podobají také svou vůní a chutí.

Produkty

U kratomu se nejčastěji setkáme s formou prášku nebo kapslí. U ašwagandhy převažují kapsle, avšak na trhu lze objevit i prášek, tudíž se nabízené produkty naprosto shodují. Tablety navíc naprosto usnadňují konzumaci účinných alkaloidů, jelikož jejich podání touto formou je velice snadné a rychlé. 

kratom prášek v misce a kratom kapsle na lžíci

Ašwagandha vs. kratom

Uvedli jsme si podobnosti, teď se naopak zaměříme na naprosté rozdíly mezi těmito „rostlinami“:

Rychlost účinku

Uživatelé kratomu první účinky pociťují přibližně po 30-45 minutách po podání, avšak závisí na mnoha faktorech a samotném způsobu podání. U Ašwagandhy je to však naprosto odlišné. Její účinky jsou mezi uživateli pozorovány až po několika týdnech od první dávky, nejedná se tedy o spolehlivé řešení nějakého akutního problému. Ašwagandha se používá spíše jako prevence nebo při problémech dlouhodobějšího rázu. 

Dávkování

Rozdíl v dávkování není nijak markantní. Ašwagandha se dávkuje v rozmezí 0,5-5 g, u kratomu se setkáváme nejčastěji také s rozmezím 0,5-5 gramů, ve výjimečných případech i více. Co se týče dávkování není tedy znát žádný významný rozdíl. 

Účinky podle velikosti dávky 

Mnozí z vás již vědí, že účinky kratomu se mění právě v závislosti na velikost podávané dávky. Při nižších dávkách uživatelé popisují stimulační účinky, při vyšších dávkách naopak sedativní. U ašwagandhy se s ničím podobným nesetkáváme. Při podání vyšší dávky budou pravděpodobně účinky o něco silnější, avšak naprosto opačné póly účinků jako v případě kratomu opravdu nečekejte.

žena za psacím stolem, všude jsou lepící papírky s úkoly

Různé kmeny

Pokud jste se po našem blogu již trochu porozhlédli, dozajista víte, že rozdíly mezi kmeny kratomu se zabýváme ve většině článků o listech stromu Mitragyna speciosa. Naproti tomu Ašwaganda má pouze jeden kmen. Rozdíly se však odvíjejí od místa výskytu nebo od zralosti. 

Legislativa

Ašwagandha je až na několik států legální po celém světě a na její nákup nepotřebujete žádné potvrzení nebo ověření věku. Kratom se v současné chvíli drží pouze „na vlásku“ mezi legálními produkty v mnoha zemích po celém světě. Námi prodávaný kratom neslouží k přímé konzumaci. 

meditující žena na zemi v místnosti se psem v pozadí

Můžeme užívat ašwagandhu a kratom současně?

V této části se budeme věnovat faktorům, které více či méně podporují současné užívání těchto dvou látek současně. Je lepší si vybrat pokaždé jednu z těchto dvou rostlin nebo se kvalitních výsledků dostaví i při užívání obou najednou?

Dle dosavadních zjištění víme, že tyto dvě rostliny působí synergicky, což znamená, že navzájem dokáží zesilovat své účinky. Než se však rozhodnete k samotnému užívání, je důležité si uvést několik skutečností, které se k tomuto tématu pojí. 

Ideálním postupem v tomto případě užívat alespoň ze začátku látky odděleně, abychom zjistili, jak na naše tělo dokáží působit a jaké účinky pozorujeme. U kratomu bychom měli také dbát na správný výběr kmene, který se rozhodneme užívat. Poté je velice důležité se soustředit na dávkování kratomu, které bychom měli dodržovat neustále. Dávkování se odvíjí od spousty faktorů a je opravdu velice individuální. Záleží na vyhledávaných účincích, jiných užívaných látkách nebo například na váze uživatele. 

Proč neužívat obě látky současně od začátku?

Je to naprosto jednoduché. Jak jsme již zmínili, ašwagandha působí synergicky s kratomem a zvyšuje tak jeho účinnost. Snižuje se tak potřebná dávka a my bychom mohli velice snadno užívat zbytečně velké dávky. Jaké jsou další možné reakce během současného užívání?

žena sedící s obličejem v dlaních

Agonistická reakce

K této situaci dochází, když kratom zvyšuje účinky ašwagandhy. V tomto případě může dojít k nadměrnému uvolnění a nečekané velice silné ospalosti, která nemusí být v danou situaci příhodná. 

Metabolická konkurence

Jedná se o stav, kdy kratom zpomaluje účinky ašwagandhy. Tím se kratom rychleji spotřebuje a odstraní z našeho systému. Jelikož se spotřebuje rychleji, nedokáže naše tělo naplno využít jeho účinky a při dlouhodobějším užívání tímto způsobem se dostane naše dávkování díky snížené účinnosti na vyšší dávky, což není pro ideální naše tělo ani pro naši peněženku. 

Jakým způsobem lze tyto rostliny kombinovat?

Nejlepším dosud zjištěným způsobem je pravidelné dávkování ašwagandhy a nárazové dávkování kratomu. Budeme tak využívat na maximum účinky ašwagandhy a při potřebě pocítíme plnou účinnost listů stromu Mitragyna speciosa. 

listy kratomu v lese

Slova závěrem

Ať už kratom, tak ale i ašwagandha patří k tradiční medicíně již opravdu dlouhá léta a prokazatelně mají v alternativních metodách své místo dodnes. Pokud se rozhodnete tyto artikly zakoupit, ašwagandhu naleznete pravděpodobně ve vaší nejbližší lékárně. Listy stromu Mitragyna speciosa byste měli nakupovat pouze od ověřených prodejců a měli byste být při jejich nákupu obezřetní. Mnoho prodejců se totiž snaží vylákat ze svých zákazníků pouze peníze a jejich produkty jsou často nekvalitní a mohou obsahovat různé nechtěné příměsi. 

Potřebujete pomoci?

Pokud Vám cokoliv není jasné a/nebo chcete s výběrem poradit, napište nám prosím dolů do komentářů pod příspěvkem, přes kontaktní formulář nebo nám napište dotaz na e-mail info@miralecbd.cz. Děkujeme.

listy cbd konopi na bilem pozadi

Náš tip: Podívejte se na mapu značkových prodejen konopí Miracle CBD, kde máte jedinečnou možnost konzultovat Vaše potřeby s odborně zaškolenými pracovníky z našeho týmu. Všechny produkty máme skladem, proto nemusíte čekat na doručení kurýrem a výrobky si odnesete domů ještě tentýž den. Přinášíme Vám bezkonkurenčně nejlepší CBD, HHC i kratom již od roku 2020!

Prodejna Ml. Boleslav – Železná 162 | Prodejna J. Hradec – Masarykovo nám. 1

Prodejna cbd hhc kratom vyloha miracle cbd zázračné konopí

Autor článku: Matěj Bína

Zdroj: https://www.kratomcountry.com/blog/ashwagandha-and-kratom

UPOZORNĚNÍ: Produkty z konopí a kratom jsou výhradně určené ke sběratelským, průmyslovým a technickým účelům. Případně k dalšímu prodeji a zpracování. V žádném případě nejsou určeny ke konzumaci, inhalaci ani kouření! Popisované účinky mají ryze informativní charakter. Společnost Miracle CBD neschvaluje, ani jiným způsobem nepodporuje, zneužívání a prodej psychotropních a omamných látek!

Doporučené příspěvky