Značná část veřejnosti se ve svém životě již setkala s notoricky známými prvky konopí jako jsou THC nebo CBD, ale věděli jste, že se v této bylině vyskytuje mnoho podobných sloučenin?

 

Za zmínku určitě stojí méně známý kanabinoid zvaný cannabigerol (CBG), který má celou řadu blahodárných účinků.

CBG se považuje za minoritní kanabinoid, protože je ve většině kmenů konopí přítomen v nízkých úrovních (obvykle méně než 1%). Rostliny konopí produkují kyselinu kanabigerolovou (CBGA), předchůdce tří hlavních linií kanabinoidů: kyseliny tetrahydrokanabinolové (THCA), kyseliny kanabidiolové (CBDA) a kyseliny kanabichromenové (CBCA). CBG by se tedy dalo označit za základní stavební prvek, který se v průběhu růstu této rostliny dále štěpí ve výše zmíněné sloučeniny.

Štěpení kanabinoidů

Pomocí specifických enzymů dochází ke štěpení CBGA, které je dále směřováno k jedné ze tří zmíněných linií. (THCA, CBDA, CBCA) Pokud jsou kyseliny těchto sloučenin vystaveny ultrafialovému světlu nebo teplu, stávají se z nich kanabinoidy, které dobře známe: THC a CBD. U většiny kmenů dochází k okamžitému převodu na THCA nebo CBDA. Více THC v rostlině znamená méně CBD a CBG (a naopak).

Zachování vysokých hodnot CBG je možné díky křížení rostlin a genetické manipulaci. V případě, že stanovíme optimální dobu provedení extrakce, můžeme opět docílit vyšší hladiny CBG. Obvykle se jedná o dobu mezi šesti až osmi týdny cyklu květenství. 

 

Endokanabinoidní systém

Integrovaný endokanabinoidní systém (ECS) lidského organismu udržuje tělo v jeho vyváženém stavu homeostázy. ECS obecně plní různé funkce specifické pro každou oblast těla. Například v místě poranění může ECS pomoci regulovat imunitní buňky, aby omezily zánět. Bylo zjištěno, že CBG podporuje správnou činnost ECS a působí blahodárně na širokou škálu neduhů. 

Co o CBG říkají studie?

V nedávné studii z roku 2015 bylo prokázáno, že CBG pomáhá chránit neurosoustavu a zabraňuje degeneraci nervových buněk v mozku.

V další studii studii z roku 2017 vědci prokázali, že určitá forma CBG může být účinným stimulantem chuti k jídlu.

Ve vědecké studii, která zkoumala účinky pěti různých kanabinoidů na kontrakce močového měchýře, si nejlépe vedlo CBG, takže to může být budoucí nástroj v prevenci poruch dysfunkce močového měchýře.

Vyhodnocení výzkumů

Vědci jsou těmito počátečními výsledky CBG nadšeni a podporují budoucí výzkum s CBG samotným nebo s CBG v kombinaci s jinými kanabinoidy a terapiemi pro léčbu mnoha nemocí. Protože není psychotropní, má CBG slibnou širokou škálu potenciálních aplikací nejen pro výše uvedené problémy, ale například také jako přírodní antidepresivum.

Doporučené příspěvky